diumenge, 12 de març del 2006

A Portugal està prohibit dir-se OVNI

Si encara no saben com anomenar el seu bebè, tal vegada els suggerisca quelcom fer una recerca de noms en www.dgrn.mj.pt.

Deixant de costat opcions òbvies com Joao i Maria, el portal del Ministeri de Justícia portuguès ofereix 39 pàgines en què es detallen noms legalment acceptables, des d'Aarao a Zuleica, igual que 41 pàgines de noms no acceptables.

Lolita, Maradona i Mona Llisa estan descartats, igual que Guevara, Marx i Rosa de Luxemburg.
Els funcionaris encarregats de portar els registres de naixement a Portugal vénen exercint aquest paper durant gairebé un segle. Però ara el Ministeri de Justícia ha rebut algunes peticions perquè una nova llei faça que les llistes de noms passen a la història.
Portugal s'ha convertit en l'últim país a torejar amb la creixent complexitat dels noms de bebès. La globalització, la immigració, els drets humans i l'individualisme han pressionat als països amb lleis de noms perquè redefinisquen el concepte de "acceptable".

La proposta portuguesa de l'Associació de Funcionaris del Registre de les Persones del Registre Civil forma part d'un programa que es proposa reduir o simplificar els procediments onerosos. El Ministeri de Justícia planeja complir amb el programa en la primera meitat de 2006.
"Hem proposat canvis a la llei de manera que puga haver llibertat d'elecció en la mesura en què no siga ofensiva la idea de la dignitat humana", diu Maria de Lourdes Serrano, funcionària d'un dels registres civils de major moviment a Lisboa.
Per als pares procedents de llocs amb poques restriccions quant a noms, com a Estats Units o Regne Unit, tals lleis poden semblar estranyes.
"Va ser increïble tenir que demanar permís per a posar nom al meu fill", diu Tanya O’Harà, una nord-americana que en 2004 donà a llum al xicotet Liam a Portugal. "No té sentit per a res".

O’Harà hagué d'obtenir una carta de l'ambaixada que donés autenticitat al nom Liam i realitzar una traducció certificada del document.

Regulats o no, els noms de bebès poden perjudicar-los, segons diuen els experts. "El que fa és perjudicar un xiquet que ha de veure-se-les amb ell", diu Albert Mehrabian, un emèrit professor de psicologia de la Universitat de Califòrnia i autor de "Acta de naixement: Noms de bebè beneficiosos i perjudicials".

Alguns pares són capaços d'actes de bogeria. La llista de noms inacceptables de Portugal inclou "Ovni." Les autoritats daneses rebutgen els noms mico i Lucifer.

Però fins i tot els noms convencionals importen. Mehrabian trobà que les persones responen de manera diferent dels noms.

Xiquets amb noms més atractius són més populars, mentre que a les persones amb noms menys interessants els va pitjor a l'escola i en el treball.

Font: Agències