dimarts, 20 de maig del 2014

Enigmàtics cercles al fons del mar Adriàtic

El descobriment d'uns  cercles al fons del mar Adriàtic, prop de la costa de Croàcia, està alimentant diverses hipòtesis curioses davant la manca d'una explicació científica plausible, incloent suposades visites d'extraterrestres." Es tracta de cercles perfectes, impecablement delineats sobre el fons del mar, de manera que la posidònia oceànica no traspassa un mil·límetre. Mai he vist una cosa així", diu el biòleg Mosor Prvan, de l'organització per a la preservació de l'entorn humà "Sunce" (Sol) d'Split.
Per exemple, al llarg de l'illa de Dugi Otok, situada a la Dalmàcia central prop de Zadar, hi ha 28 cercles, tots d'un diàmetre idèntic d'uns 50 metres, tots a la mateixa distància de la costa i allunyats uns dels altres uns 300 metres.Fins ara, s'han detectat més de 50 cercles d'aquest tipus, també a prop de les illes de Premuda, Molat, Unije, Susak i Srakane, però creuen que podria haver-n'hi més.
L'estrany fenomen fou descobert per casualitat per "Sunce" l'any passat mentre documentaven les espècies marítimes d'aquesta zona, primer en estudiar fotografies des de l'aire i després en explorar la zona amb bussos.
Enmig dels cercles no creix res, pur sediment, sorra deserta, explica el biòleg Mosor Prvan en declaracions a l'agència EFE.
"Sembla com si algú hagués eliminat la Posidònia amb enormes llevataps. No sabem quan van ser creats, ni com, però veiem que per alguna raó, la planta no creix sobre les vores dels cercles i que dins dels mateixos tampoc ha fet llavors, segons seria d'esperar", explica.
"Sunce" va tractar d'esbrinar si aquest fenomen pogués haver estat causat per pesca il·legal amb dinamita o per prospeccions de petroli, però experts en aquestes matèries els han convençut que activitats d'aquest tipus deixen empremtes molt diferents. 
"És un enigma. Cal investigar la possibilitat que l'exèrcit de l'antiga Iugoslàvia realitzés aquí uns experiments desconeguts. Però la població local no recorda res d'aquest tipus, caldrà estudiar-ho", comenta Prvan.
El biòleg considera que caldria fer una anàlisi química del terreny dins dels cercles, fer excavacions i realitzar altres mesures, per trobar possibles pistes.
La població local no dubta a relacionar els cercles amb alienígenes i "estranys centelleigs" al cel que veuen ocasionalment des de fa anys, també a finals d'estiu passat .Segons el portal informatiu "24 hores", diversos habitants havien informat al setembre d'estranys centelleigs , breus i grans , sobre el mar , al llarg de la línia que uneix les illes esmentades , mentre l'exèrcit va negar simulacres militars a la zona.
El 1997 la policia va registrar un estrany fenomen sobre les illes enfront de Zadar, com "globus resplendents que se submergien al mar", que mai va tenir explicació, asseguren des de "24 hores" .Tanmateix, Renato Batel, director del reconegut centre d'investigacions marítimes "Ruđer Boskovic", assegura que al mar passen moltes coses que semblen estranyes, però totes tenen al final la seva explicació científica.
"Per exemple, em truquen bussejadors per explicar-me que en submergir-se prop del vaixell austrohongarès enfonsat (el 1914) Baron Gautsch (prop de l'arxipèlag de Brijuni ) senten música vienesa, interpretada al piano", explica en declaracions a EFE.
"Jo els explico que no hi ha fantasmes, només sons variats al mar que el cervell associa amb el tràgic naufragi", conclou el científic croat.
 
Imatge del vaixell Baron Gautsch. Cortesia de SHARK diving center.

Font: EFE, 19 de maig de 2014