diumenge, 8 de març del 2020

Cadena de llums mòbils sobre Catalunya

4f1076df.jpg
Imatge d'una cadena de satèl·lits Starlink capturada per l'astrònom James Whitney Young el novembre de 2019.

El proppassat dijous, nombroses persones van veure una cadena de llums en moviment sobre el cel del Barcelonès, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, el Garraf, el Maresme, el Vallès occidental i oriental, i d’altres comarques catalanes; però també des del País Valencià. Els i les testimonis situaren la seva observació sobre les 20.00 hores aproximadament.
Pel que sembla es tractà de satèl·lits Starlink, una constel·lació de dispositius de telecomunicacions construïda per la companyia nord-americana SpaceX per a proporcionar accés a Internet. La constel·lació constarà de milers de petits aparells que es mouran en una òrbita baixa.
Els dos primers aparells de prova es van llançar el febrer de 2018. Un segon conjunt de 60 satèl·lits es posaren en òrbita el 24 de maig de 2019. A aquest llançament massiu l'han seguit fins ara 4 més.
Des del primer moment han sovintejat les crítiques d'astrònoms que veuen com la gran quantitat de satèl·lits perjudica la qualitat de les seves observacions. La companyia ha assegurat que dotarà els satèl·lits d'un recobriment especial a la cara inferior perquè reflecteixin menys la llum. En qualsevol cas, després del llançament inicial els satèl·lits augmenten l'altitud de la seva orbita de gir, per la qual cosa tendeix a disminuir la brillantor quan passen es dies. Les posicions precises i la magnitud aparent es poden conèixer a través de Heavens-above.com configurant-ne la ubicació.
Les observacions espontànies d'starlinks han originat que s’hagi parlat d’ovnis en diverses ocasions, com aquesta recent que ha comptat amb l’efecte crida de testimonis de La Vanguardia.