dimecres, 15 de gener del 2020

Dos deixants al cel provoquen moltes especulacions

Imatge dels dos suposats «projectils amb flames» compartits a la xarxa. | Twitter

El Consorci del Delta del Llobregat ha publicat aquest matí al seu perfil de Twitter quatre fotografies de dos "projectils amb flames" que haurien sobrevolat "a gran alçada" el Prat de Llobregat en "direcció sud" ahir a les sis de la tarda.
La publicació, que de ben segur no hagués generat tant de rebombori si no fos per la greu explosió d'ahir  a la Petroquímica de Tarragona, ha generat un important debat a la Xarxa, amb especulacions pel fet que la direcció fos cap al sud, com si es tractessin de dos projectils que es desplacessin cap el Camp de Tarragona.
L'autor de les imatges, Jaume Bartra, ha explicat que capturà les imatges entre 18.00 h i les 18.15 h, és a dir, abans que tingués lloc l’explosió. Per la proximitat horària dels dos esdeveniments, s'ha especulat sobre una possible vinculació amb l'accident de la petroquímica de Tarragona. 
Curiosament, a l'inici, es plantejava que els objectes haguessin estat fruit de l’explosió i haguessin solcat el cel fins al Delta de Llobregat, el que implicaria que haguessin "volat" durant uns 80 km...
Les xarxes socials també han especulat amb el fet que els dos "projectils" estiguessin vinculats amb l’origen de l’explosió a un edifici de Torreforta, en el qual va morir un veí. De fet, aquest accident es deu, segons la informació periodística, a una planxa metàl·lica que per efecte de l'explosió a la petroquímica es va propulsar durant dos quilòmetres fins a impactar amb l'edifici.
Per la seva banda, Tomàs Molina, meteoròleg de TV 3, ha explicat que es tractava simplement de dos avions volant a alçades diferents. Els deixants de condensació i il·luminats pel sol quan es posa provoquen el color vermellós fosc, afegint que es tracta d'un efecte similar al d'un cirrus uncinus observat en la fotografia que ha adjuntat amb el seu missatge
El Consorci del Delta del Llobregat ha eliminat la piulada que ha generat el debat, sembla ser que pel fet que el compte està dedicat a la difusió de la biodiversitat del Delta i que no és el lloc adequat per aquest tipus de coses.