dissabte, 12 de gener del 2013

«La Vanguardia» parla d’un nou triangle de desaparicions a Veneçuela


La secció Vida de La Vanguardia.com del passat dimarts dia 8 titulava una notícia sota el cridaner epígraf de «Un nou triangle de les Bermudes a Veneçuela?»
Segons la notícia recollida en molts mitjans internacionals, nombroses persones i equips de rescat estaven buscant a l’arxipèlag de Los Roques de Veneçuela l’empresari de moda italià Vittorio Missoni i cinc persones més, desaparegudes totes en un avioneta a la zona el 4 de gener. L’aeronau, de matrícula YV-2615 de color blanc, era un model BN-2 Islander de 1968.
El pilot de l’avioneta, Germán Marchant, de 65 anys  i el seu copilot Juan Ferrer, de 45, s’enlairaren cap a les 11 i 45 minuts del matí des de la pista d'El Gran Roque amb destinació a l’aeroport internacional de Maiquetia. Minuts després, a uns 18 quilòmetres aproximadament, activaren l’alarma d’emergència. Fou l’únic i darrer contacte amb la torre de control.
Les autoritats no han pogut determinar si l’avioneta duia una balisa de 406 MHz que permet enviar automàticament les coordenades. Tot i que és obligatori usar-lo, no s’activà y es dubte de la seva existència. A hores d'ara no s'han trobat restes de l'avioneta.
La Vanguardia indicava que aquestes illes –molt popular com a destinació turística, especialment per al submarinisme, «continuaven llaurant-se una fama similar a la del Triangle de les Bermudes [...] on la llegenda popular diu que desapareixen avions i embarcacions per causes misterioses».
Des de mitjans dels 90 hi haurien hagut almenys 15 incidents –aquí La Vanguardia col·loca un enllaç a la notícia del diari britànic The Guardian, amb aeronaus implicades en accidents fatals, desaparicions o d’altres incidents.
La versió digital del rotatiu afegia que «el mite de la zona maleïda començà a consolidar-se» el 4 de gener de 2008, quan un avioneta YV-2081 de l’empresa Transaven, en vol de Caracas a les illes desaparegué amb 14 persones a bord. Abans que es produís, el pilot informà de problemes en el motor quan s’apropava a l’arxipèlag. El cos del copilot fou recuperat arrossegat pel mar fins ala costa, però no es van trobar les restes de l’aparell ni dels altres desapareguts.
Aquesta àrea se suma a d'altres de la Terra que arrosseguen també la llegenda d´ésser zones de misterioses desaparicions d'avions i vaixells. El rànquing és encapçalat per l'anomenat Triangle de les Bermudes. La trama del mite inclou explicacions diverses que van des de bases d'ovnis fins a d'altres cientifistes com la presència de metà a les aigües.
Fora del folklore popular, en el cas de Los Roques cal considerar el tipus d'aeronaus utilitzades en els trajectes, la seva antiguitat i el nivell de manteniment. Tanmateix, algú ha calculat la ràtio d’accidents per nombre de vols i quilòmetre quadrat a la zona per a poder fer qualsevol afirmació estadística?