dimecres, 14 de març del 2007

Els misteriosos aeròlits de gel reapareixen a Madrid

Un bloc de 20 quilos cau en una fàbrica de Mejorada del Campo sense causar víctimes

Un bloc de gel d'uns 20 quilos i 50 centímetres de diàmetre va caure ahir del cel i va foradar la teulada d'una nau industrial de Mejorada del Campo (Madrid). Va obrir un esvoranc de dos metres de llargada per un d'amplada. Ningú va resultar ferit. Reneix així el desconcertant misteri dels aeròlits que, com el Guadiana, va sorgir el 2000, va quedar en l'oblit i va ressuscitar després durant unes setmanes del 2002.
El tros de gel, el primer d'aquest tipus que cau a Espanya aquest any, va ser recollit per la Guàrdia Civil i va ser traslladat al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), on serà analitzat, segons va explicar el professor Antonio Delgado, del centre del Zaidín del CSIC a Granada, que prendrà mostres de radiacions isotòpiques, oxigen i hidrogen per determinar-ne l'origen. També serà sotmès a una anàlisi d'hidroquímica del gel.

Un centenar des del 1950

Tant Delgado com Jesús Martínez Frías, coordinador d'aquestes investigacions del CSIC que és a Mauritània estudiant un meteorit, van destacar que la caiguda dels blocs de gel ha augmentat els últims 10 anys a tot el món i que alguns han arribat a pesar 200 quilos. Des del 1950 se n'han comptabilitzat un centenar. "Segur que n'han caigut més, però si no impacten contra alguna cosa, ningú se n'assabenta perquè el gel desapareix", va ressaltar Martínez.
L'investigador va apuntar que es tracta d'un fenomen meteorològic i que la seva formació a la troposfera i la seva posterior caiguda podrien estar relacionades amb les anomalies atmosfèriques i de l'ozó lligades al canvi climàtic. "La ciència encara no ha trobat una explicació clara", va afirmar Delgado.

Foto: EFE / KOTE RODRIGO

Font: Antonio M. Yagüe. El Periódico de Catalunya (14 de març de 2007), p. 33.