dilluns, 19 d’agost del 2019

Superbòlid observat en diversos punts del litoral català. Com sempre, algunes persones parlen d'OVNIs.

Imatge publicada per El Periódico de Catalunya
 

Segons informà abans d’ahir El Periódico de Catalunya, una enorme bola de foc fou vista des de diferents punts de litoral català el divendres a la nit.

Van ser molts els que van presenciar l'estrany objecte, inundant les xarxes socials amb fotos i vídeos, així com de comentaris de sorpresa i assegurant que era una llum molt forta. El telèfon del Servei d'emergències 112 va rebre un total de 55 trucades de diversos municipis, des de Cadaqués a l’Ametlla de Mar, passant per Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Barcelona i Sant Antoni de Calonge de l’albirament lluminós. La primera trucada es va registrar a les 22.38 hores des de Caldes d’Estrac. 

Salvament Marítim també va confirmar el fenomen, que es va poder veure des de gairebé tots els Països Catalans i fins i tot en llocs més allunyats com Sardenya i Algèria.

En un primer moment es va pensar que podria tractar-se d'un meteorit o un estel fugaç, però, els astrònoms van explicar que es tractava d'un superbòlid, un cos format per matèria còsmica que, per la seva grandària, es pot veure a simple vista i que travessa l'atmosfera a gran velocitat. 

En aquest cas en concret, el seu deixant persistent i la seva lluminositat va ser fotografiada i gravada en vídeo per diversos aficionats. A més, han afegit que possiblement estava associat a l'eixam de les Perseides d'aquest agost.

L'American Meteor Society diu que les boles de foc solen ser més brillants que una magnitud -4, que és l'equivalent de la visibilitat de Venus. D’altra banda, alguns testimonis van informar d’una fragmentació, el que significa que bé podria haver entrat a l'atmosfera de la Terra. 

Altrament, segons l’informatiu veneçolà La Calle, també hi va haver qui va assegurar que l’objecte era un fenomen OVNI.