dissabte, 30 de maig del 2015

Mart i els exocreientsEls amants de les explicacions exòtiques i fàcils han gaudit d’una altra alegria procedent de Mart. Si en una altra època fou la «Cara» de la regió de Cidònia, capturada pel Viking I el 25 de juliol de 1976[1], recentment ha estat el descobriment d’una piràmide allò que ha encès les esperances dels que cerquen evidències d’una antiga civilització al planeta roig. Aquest exocreients han sostingut que l’objecte tenia la mida d’un petit cotxe, però que podia ser només la punta d’una estructura més gran enterrada sota terra[2].La imatge fou capturada el 7 de maig per una de les càmeres del rover Curiosity de la NASA. Segons Exopolítics.org, en cap de les fotografies posteriors torna a aparèixer la forma piramidal, de manaera que van interpretar que els operadors del Curiosity havien decidit deliberadament no fer cap més fotos de la piràmide ni apropar-se amb el zoom. I si ho havien fet, no les havien posat a l’abast del públic[3]. Suposem llavors, que els creients en aquestes conspiracions atribueixen la distribució de la imatge a un error de l’agència espacial americana; o, potser a un intent de confondre l’opinió pública barregen veritats i mentires, quelcom semblant a les estratagemes tradicionalment atribuïdes al Banyetes.

En canvi, per a Jim Bell, un dels investigadors al front d’aquest projecte d’exploració, es tracta d’una roca, probablement d’origen volcànic. Da manera similar com passa al nostre planeta, aquestes roques després de trencar-se poden prendre formes angulars afilades. I en aquest cas havia pres una forma piramidal, fet no massa estrany. Per a l’equip de Bell la mida de la pedra podria tenir uns escassos 10 cm[4][1] [Jordi Ardanuy]. «La “enigmatica” cara de Marte». Papers d’Ovnis, núm. 20, 2a època (abril 1998), p. 20.
[2] Ellie Zolfagharifard. «Alien hunters discover a 'PYRAMID' on Mars and claim the 'near-perfect' structure was built by an ancient civilisation». Daily Mail Online [en línia]. (23 de juny de 2016). <http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3136480/Alien-hunters-discover-PYRAMID-Mars-claim-near-perfect-structure-built-ancient-civilisation.html>. Consulta 25 de juny de 2015.
[3] Michael Salla. «NASA Curiosity Rover photographs pyramid on Mars». Exopolitics.org [en línia]. (20 de juny de 2015) <http://exopolitics.org/nasa-curiosity-rover-photographs-pyramid-on-mars>. Consulta 25 de juny de 2015.
[4]  David Freeman. “Mars ‘Pyramid’ Seen By NASA Rover Isn’t Quite What It Seems”. The Huffington Post [en línia]. (26 de juny de 2015). <http://www.huffingtonpost.com/2015/06/26/mars-pyramid-nasa-curiosity-rover-video_n_7665080.html?utm_hp_ref=science&>. Consulta 26 de juny de 2015.