dimecres, 15 d’agost del 2007

El grup Zététique publica una demolidora obra sobre el servei oficial francès d’estudi dels no identificats

Tot just seixanta anys després de la partida de naixement «oficial» del fenomen OVNI, França continua sent un dels rars països a mantenir un servei oficial d'estudi dels Fenòmens Aeroespacials no-identificats, segons la terminologia en vigor al si d'aquesta estructura).
Aquest servei, dependent del Centre Nacional d'Estudis Espacials (CNES), ha estat creat el 1977 sota el nom de Grup d'Estudi dels Fenòmens Aeroespacials no-identificats (GEPAN), abans de fer-se el Servei de Peritatge dels Fenòmens de Retorns Atmosfèrics (SEPRA) el 1988, després el Grup d'Estudis i d'Informacions sobre els Fenòmens Aeroespacials no-identificats (GEIPAN) el 2005.
Al contrari dels seus equivalents estrangers, que havien conclòs que el fenomen no tenia cap perill potencial ni de realment insòlit a partir de les dades conegudes, el GEPAN i els seus successors han presentats resultats més torbadors. Els seus directors successius testifiquen sobre de l'existència d'objectes desconeguts que han deixat rastres físics.
Claude Poher, fundador i primer responsable del GEPAN, i Jean-Jacques Velasco, director del GEPAN després del SEPRA entre 1983 a 2004, no es conformen d'altra banda amb aquesta simple constatació: a les seves publicacions i presentacions públiques, sostenen clarament l'origen extraterrestre dels objectes en qüestió. S'expressen certament a títol personal, però basant-se directament en els treballs dels serveis que han dirigit, mantenint així una premeditada ambigüitat.
La seva opinió és actualment defensada de manera menys oberta per Jacques Patenet i Yves Sillard – respectivament al capdavant del GEIPAN i del seu comitè de control – en una obra col·lectiva apareguda l'abril de 2007 (Yves Sillard i d’altres, Phénomènes aérospatiaux non identifiés, un défi à la science, París, le Cherche-Midi). S'hi pot llegir que la convicció dels autors «descansa en una part important sobre els testimonis recollits a França amb el màxim de rigor». Una vegada triats els casos, subsistiria un nombre de fets que continuen sent refractaris a tota explicació, fins i tot després d’una intensa tasca d’enquesta . Així, la tesi de visitants extraterrestres seria «l'única [...] que, en l'estadi actual, aporta una perspectiva eventual d'explicació de fenòmens, dels quals l'existència és d'altra banda indiscutible».
Per a donar una resposta intel·lectual a aquesta provocativa proposició els escèptics de Zététique presenten aquest llibre que intenta aportar una visió crítica sobre els tres decennis de recerca ufològica oficial a França.
La conclusió mostra que no té cap legitimitat intel·lectual la tesi invocada de possibles manifestacions d’una civilització extraterrestre, car es realitza sense un examen rigorós de possibles explicacions simples a cadascun dels fets suposadament inexplicables.
L’obra, disponible en PDF en el lloc web de Zététique, té per autors a David Rossoni, Éric Maillot i Éric Déguillaume y es titula Les OVNI du CNES, 30 ans d'études officielles (1977-2007).