dissabte, 12 de maig del 2007

Una "gran bola de foc" creua el cel d'Espanya

Ciudad Real, Conca, Toledo, Valladolid... Diuen que també des de Màlaga. Una "impressionant bola de foc" --en definició de molts dels seus afortunats espectadors-- va sobrevolar ahir el cel d'Espanya i va deixar --van suposar després els científics-- un rastre de meteorits.
"La lluminositat del fenomen va ser tan gran que fins i tot va ser registrada per pilots de la base de Torrejón de Ardoz en ple vol, a 40.000 peus d'altura", va explicar Josep Maria Trigo, investigador adscrit a la Xarxa de Bòlids i Meteorits. El telèfon d'emergències 112, evidentment, es va col·lapsar. Va causar alarma. No és estrany, perquè la importància del fenomen va ser notable. Un exemple: en algunes poblacions de Ciudad Real, la "sobtada aparició" (segons més testimonis) va anar acompanyada de l'enorme estrèpit que va provocar el bòlid al trencar la barrera del so.
El succés, lògicament, va desencadenar una enorme excitació entre la comunitat científica. Aquest tipus d'objectes procedents de l'espai solen volatilitzar-se completament abans d'arribar a terra, però el que es va veure ahir pot ser que hagi deixat un rastre de meteorits sobre Espanya. La primera i ràpida resposta dels investigadors va ser fer una crida als organismes oficials perquè revisin les gravacions de les seves càmeres de seguretat, en especial les que hi ha a Madrid enfocades cap al sud-sud-oest.

Lladres
La recerca, amb tot, es portarà a terme amb discreció. ¿Per què? Els científics espanyols encara recorden com en l'última ocasió en què es va produir un fet similar, el desembre del 2004, les restes del bòlid van ser robades per un equip de caçameteorits francès i per altres mercenaris enviats per un laboratori alemany. En aquell episodi, el meteorit va caure al municipi de Villalbeto de Peña (Palència). Era el primer que s'aconseguia recuperar des de feia més de 50 anys, i se'n va anar cap a França.
Els professors Jordi Llorca i Javier García Guinea van publicar poc després un treball en què es descrivien les característiques d'aquella bola de foc de 750 quilos que va travessar la Península el 4 de desembre de 2004 a la tarda després d'un viatge interestel·lar de 48 milions d'anys.

Font: El Periòdico. «Una "gran bola de foc" creua el cel d'Espanya», El Periódico de Catalunya (12 de maig de 2007), p. 25.