dissabte, 23 de setembre del 2006

La 'Mars Express' obté imatges de la “cara de Mart” amb un detall sense precedents


La sonda europea 'Mars Express' ha obtingut unes imatges de la regió marciana de Cidònia, la famosa “cara de Mart”, amb un detall sense precedents.
Segons informà l'ESA, la càmera d'alta resolució que la nau “Mars Express” du a bord aconseguí fotografiar aquesta regió el passat 22 de juliol, després de diversos intents fallits entre l’abril del 2004 i el juliol del 2006 per l'altitud, la pols atmosfèrica i les boires.

Les dades s'obtingueren a l'òrbita 3.253 sobre la regió de Cidònia, ubicada a la zona marciana de Terra Aràbia sota unes coordenades aproximades de 40,75 graus nord i 350,54 graus est, i amb una resolució d'uns 13,7 metres per pixel.

Els responsables científics d'aquest projecte asseguren que aquestes fotografies ofereixen una imatge molt "detallada" d'aquesta famosa zona de Mart, que tants mites ha suscitat, i sobretot proporcionen informació de gran interès als geòlegs espacials i mostren una vegada més el gran potencial de la càmera de la 'Mars Express'.

La primera vegada que va ser vista aquesta immensa estructura amb forma de cara fou el 25 de juliol de 1976 en unes imatges preses per la nau nord-americana 'Viking 1', però la formació va ser ràpidament qualificada d'il·lusió òptica provocada per les llums i les ombres.

No obstant això, la 'cara de Mart ha estat des de llavors tema de moltes especulacions sobre possibles estructures artificials del planeta i els seus orígens.

Alguns aficionats han interpretat aquesta estructura com a possibles piràmides i fins i tot com una ciutat desintegrada, recorda l'ESA, qui afegeix que la idea que el planeta roig pogués haver estat alguna vegada llar de sers intel·ligents ha contribuït a avivar la imaginació de molts amants de l'espai.

Aquestes interpretacions s’han difós a través de molt articles periodístics, més o menys seriosos, segons l’ESA, i també en la literatura de ciència ficció i en moltes pàgines d'Internet.

Tot i això, continua l'Agència Espacial Europea, la interpretació científica no ha canviat mai: aquesta cara és producte de la imaginació humana sobre una superfície enormement erosionada.

Les especulacions populars començaren a esvair-se a l'abril de 1998 veure Papers d’Ovnis, núm 8, II època (març-abril de 1998): 20, quan noves dades de la 'Mars Orbiter Camera' de la NASA confirmaren la interpretació científica, corroborada posteriorment en el 2001.

Font: Agència espacial europea