dissabte, 30 de novembre del 1991

L'intrigant objecte 1991 VG

La capacitat de detecció de la nova càmera CCD. de 4 milions de píxels, instal·lada a la cambra Spacewatch de Kitt Peak (Arizona) s'ha tornat a posar de manifest amb el descobriment d'un misteriós objecte que s'aproxima a la Terra de forma gradual. El descobriment el va ser realitzat J. V. Scotti, de l'Observatori Lunar i Planetari dels Estats Units, que va detectar el passat dia 6 de novembre, a unes plaques fotogràfiques obtingudes mitjançant l'esmentada càmera, un objecte de magnitud astronòmica 20.7 que en principi va ser identificat com un petit asteroide. En funció de la seva magnitud i distància, aquest objecte hauria de tenir un parell de desenes de metres de diàmetre i ha estat catalogat com l'asteroide 1991 VG.
Després de diverses s'observa realitzades fins al dia 14. l'òrbita obtinguda ha sorprès a tots els científics pel fet que coincideix extraordinàriament bé amb l'òrbita del nostre planeta Terra. Aquesta semblança, unida a les petites dimensions de l'objecte detectat. han fet suposar als tècnics que es tracta probablement d'un antic satèl·lit artificial no identificat que s'apropa de nou al nostre planeta, ja que de tractar-se d'un objecte metàl·lic les seves dimensions serien de només un parell de metres.
Segons l'òrbita calculada per B. G. Marsden, la màxima aproximació a la Terra tindrà lloc el proper 5 de desembre, a 460.000 quilòmetres. És a dir, una mica més lluny que la Lluna. No obstant això, aquestes dades poden variar molt a mesura que es corregeixi l'òrbita, després de la major aproximació de l'objecte no identificat.
De tractar-se d'un satèl·lit artificial, seria la primera vegada que l'ésser humà troba de nou una sonda perduda per l'espai interplanetari i que. sense que se sàpiga la raó, torna al lloc d'on va sortir.
Els aficionats a la ufologia tenen arguments per poder afirmar que. per una vegada, es detecta en aquesta ocasió amb mitjans científics una probable "nau interplanetària" que s'aproxima a la Terra. El temps ho dirà. 

Font:
Carles de Torres. "El intrigante objeto 1991VG". La Vanguardia (30 de novembre de 1991), suplement Ciencia y Tecnologia, p 11.


Article publicat de forma retrospectiva el 15 de gener de 2018.