diumenge, 3 d’agost del 2008

La NASA afirma haver analitzat aigua marciana

«Tenim aigua», va assegurar el passat dijous en una roda de premsa a la Universitat d'Arizona a Tucson Wiliam Boynton, el principal investigador de l'equip que gestiona l'aparell del laboratori de la Phoenix Lander que ha identificat el líquid. Aquest enginy és una espècie de forn que escalfa els materials recollits pel braç robòtic de la Phoenix i n'analitza els vapors.
En dues ocasions anteriors aquest braç va recollir mostres de gel, però no va ser capaç de fer-les arribar al laboratori perquè van quedar atrapades a la pala que les recull. El dimecres 30, en canvi, el braç va recollir en una excavació a cinc centímetres de profunditat una altra mostra que sí que va poder entregar.
El gel havia passat gairebé 48 hores exposat a l'aire, i per aquest motiu part de l'aigua de la mostra s'havia vaporitzat, cosa que en facilitava el maneig. Quan es va col·locar a l'analitzador de gasos i es va començar a escalfar el gel es van detectar pics en els punts que corresponen a la presència d'aigua.
Segons va declarar el dijous un altre dels científics de la Universitat d'Arizona, Peter Smith, està «totalment convençut» que tenen aigua a les mans.
Boynton va anar més enllà i va sentenciar, sense donar peu a cap mena de dubte, que «és la primera vegada que es toca aigua marciana».
Malgrat l’alegria dels científics, encara és aviat per a si el gel alguna vegada s'arriba a fondre prou i si hi ha components químics amb carboni i altres materials per albergar vida.

Dijous, els investigadors de la NASA van marcar un termini de tres o quatre setmanes per començar a obtenir respostes i van advertir que, de moment, no han trobat cap mostra de materials de tipus orgànic. «Intentem entendre la història del gel – va explicar Smith – i determinar si alguna vegada va estar fos i va poder formar un ambient líquid que va poder modificar el terreny».
De moment, la troballa ha animat la NASA a allargar cinc setmanes la missió de la Phoenix Lander, que va arribar al pol nord marcià el 25 de maig i que havia de finalitzar la feina a finals d'agost. Ahir es va anunciar un increment d'1,3 milions d'euros al pressupost de 269 milions que finança l'operació, que es prolongarà dels 90 dies marcians inicialment previstos fins als 124.

Font:
agències i premsa, 31 de juliol i 1 d'agost de 2008