dimarts, 16 d’octubre del 2007

L’ovni del diumenge 14 podrien ser dos bòlids

Dos bòlids podrien ser la causa de l’observació de llums al cel que van portar a parlar d’ovnis el passat diumenge, notícia de la quals ens vam fer ressò. Segons la Xarxa d’investigació sobre bòlids i meteorits, es van contemplar dos bòlids amb una diferència horària de 5 minuts a tres quarts de dues, aproximadament.
La primera observació fou a registrada la 1h 43 min, amb una magnitud absoluta de -9 ± 2 i es pot veure una fotografia espectacular a: <www.spmn.uji.es/ESP/13oct07.jpg>. El segon es va observar a la 1h 49 min i presentava una magnitud de -8 ± 2. Els dos bòlids observats des de diversos punt de la Península, tenien un origen diferent. Les trajectòries estan en estudi.
De la premsa només tenim la referència del diari gallec el Faro de Vigo, que reproduïa les paraules de l’alcalde del Concello de Amoeiro, que va albirar en el cel, junt amb d’altres testimonis, un fenomen lluminós. «Era una llum verda, fluorescent, enorme i quasi esfèrica», explica el batlle que, a més, assegura que queia en picat cap a terra sense fer cap soroll. Convençuts que d’indret de caiguda era la Bóveda, una de les parròquies del Concello de Amoeiro, es van desplaçar fins el lloc, però no van trobar res d’estrany. Podria tractar-se d’algun dels bòlids esmentats, si bé en l’article s’indica que l’hora eren passades les 2. Tanmateix, no són estranys aquests errors en diaris i testimonis.
Segons el professor José Ángel Docobo, responsable de l’Observatori Astronòmic de Santiago,«una llum d’aquestes característiques, fluorescent, molt gran, quasi esfèrica i que es mou a velocitat en direcció a la Terra, pot ser un objecte natural com un bòlid o un meteorit, un objecte artificial com un satèl·lit, o un míssil d’assaig com el que es va veure a Galícia al setembre de 2004». L’alternativa més fefaent és que s’hagi tractat d’un «bòlid o meteorit, precisament per la velocitat a la que circulava».
A la llista de correus Años Luz s’ha donat l’enllaç a una suposada fotografia de baixa qualitat de l’ovni: <img518.imageshack.us/img518/3650/img141007ov5.jpg>
Finalment indiquem que Jose Manuel García Bautista ha comunicat que el Control de vol de Sevilla no van rebre cap informació procedent dels avions i que no van captar res a les pantalles, ni tampoc en el controls de Moron i l’EVA3 a Contantina.

Fonts

M. J. A. «El objeto luminoso no era un ovni». El Faro de Vigo (16 d’octubre de 2007).
V. Rodríguez. «Objeto luminoso en el cielo de Amoeiro». El Faro de Vigo (15 d’octubre de 2007).
Albert G. «[La imagen del ovni la podeis ver aqui]» Missatge 71.081 de Años Luz a es.groups.yahoo.co (14 d’octubre de 2007).
José Manuel García Bautista. «Avistamiento en toda la peninsula». Missatge 22.326 de misterios_sevillanos a es.groups.yahoo.com (14 d’octubre de 2007).
SPMN. «Bólidos en el año 2007». www.spmn.uji.es.